Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Αναθεωρημένες οδηγίες για ταξιδιώτες – Ανακοίνωση Δήμου Γεροσκήπου

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Κύπρο και στην ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλεται από πλευράς του κράτους για περιορισμό της εμφάνισης της ασθένειας, ο Δήμος Γεροσκήπου, παρακαλεί τους δημότες του που έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στις πιο κάτω χώρες/περιοχές και παρουσιάζουν ή δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, να αποφύγουν την προσέλευση τους εντός των κτιριακών εγκαταστάσεων του Δήμου, σύμφωνα και με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Υγείας.

Σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων και κατόπιν αξιολόγησης που έγινε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τη Συμβουλευτική Επιτροπή Ειδικών, και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υφυπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Υγείας αναθεώρησε τις οδηγίες για τους ταξιδιώτες που έχουν ταξιδέψει τις τελευταίες 14 μέρες και κατηγοριοποιεί τις χώρες προέλευσής τους ως εξής, με ισχύ από το Σάββατο, 14 Μαρτίου 2020:

Κατηγορία 1: Υποχρεωτικός περιορισμός υπό ιατρική παρακολούθηση (καραντίνα) στην οικία τους (αν υπάρχει δυνατότητα) ή σε χώρο που θα τους υποδεικνύεται από το Υπουργείο Υγείας για 14 ημέρες μετά την αναχώρησή τους από:

–           Επαρχία Hubei της Κίνας

–           Ιταλία

–           Ιράν

–           Δημοκρατία της Κορέας

Κατηγορία 2: Αυτοπεριορισμός υπό τηλεφωνική παρακολούθηση στην οικία τους ή σε χώρο που θα τους υποδεικνύεται από το Υπουργείο Υγείας (αποφυγή στενών επαφών και μετακινήσεων, τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, παρακολούθηση και αναφορά συμπτωμάτων στο 1420) για 14 ημέρες μετά την αναχώρησή τους από:

–           Κίνα (εξαιρουμένης της επαρχίας Hubei)

–           Ιαπωνία

–           Χονγκ Κονγκ

–           Γερμανία

–           Γαλλία

–           Ισπανία

–           Ελλάδα (Νομός Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου)

–           Ηνωμένο Βασίλειο

–           Ελβετία

Κατηγορία 3: Αυτοπαρακολούθηση (με οδηγίες για τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής και περιορισμό μετακινήσεων στις άκρως απαραίτητες) και στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων κλήση στο 1420, για 14 ημέρες μετά την αναχώρησή τους από:

–           Ελλάδα (εξαιρουμένων των Νομών Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου)

–           Ολλανδία

–           Σουηδία

–           Βέλγιο

–           Σιγκαπούρη

Αναλυτικές οδηγίες προς τα άτομα που βρίσκονται είτε σε αυτοπεριορισμό είτε σε καραντίνα μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.pio.gov.cy/coronavirus/.

Υπενθυμίζεται ότι πληρωμές για εξόφληση λογαριασμών, γίνονται διαδικτυακά μέσω της JCC.  Για οποιαδήποτε βοήθεια επικοινωνήστε με το Οικονομικό Τμήμα του Δήμου στα τηλ. 26961424 και 26961427, 26961516.

Για θέματα που αφορούν συνδέσεις/αποκοπές υδατοπρομήθειας, οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλ. 26961424 και 26961427, 26961516.

Για θέματα που αφορούν το Αρχείο του Δήμου, στα τηλ. 26961400 και 26960818,  τις Τεχνικές Υπηρεσίες στα τηλ. 26961803 και 26961425, το Πολιτιστικό Τμήμα στα τηλ.26960857 και 26960867, την Υγειονομική Υπηρεσία στο τηλ. 26960863, την Τροχονομία στο τηλ.26960851, την Δημοτική Βιβλιοθήκη στο τηλ. 26961430 και το Γραφείο Εξυπηρέτησης του Δημότη στο 77778660.

Για το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου, η επικοινωνία είναι εφικτή στα τηλ. 26962324 και 26961400.

Με την ευκαιρία αυτή, απευθύνουμε επίσης έκκληση προς όλους τους δημότες της Γεροσκήπου, όπως τηρούν τις οδηγίες προσωπικής υγιεινής και λαμβάνουν προληπτικά μέτρα αυτοπροστασίας. Όσοι παρουσιάζουν συμπτωματολογία που παραπέμπει σε λοίμωξη του αναπνευστικού καλούνται όπως επικοινωνούν άμεσα με το Κέντρο Κλήσεων 1420.

 

Προληπτικά μέτρα έναντι του νέου κορωνοϊού COVID-19 – Οδηγίες για ευπαθείς ομάδες από το Υπουργείο Υγείας 

Το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να ενημερώσει το κοινό ότι σύμφωνα με τα υφιστάμενα επιστημονικά δεδομένα, αυτοί που πρέπει να προστατευθούν περισσότερο από το νέο κορωνοϊό COVID-19, είναι τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και συγκεκριμένα τα ηλικιωμένα άτομα, καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, κ.α.).

Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα που εμπίπτουν στις ακόλουθες ομάδες υψηλού κινδύνου είναι τα πιο κάτω:

1. Όλα τα άτομα μεγαλύτερα των 65 ετών.

2. Παιδιά μεγαλύτερα από έξι μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

  • Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος
  • Χρόνια καρδιαγγειακή νόσο
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
  • Χρόνια νεφρική ή ηπατική νόσο
  • Νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες
  • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
  • Μεταμόσχευση οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων
  • Παιδιά και έφηβοι που χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία με ασπιρίνη
  • Άτομα με δείκτη μάζας σώματος (BMI) >40 kg/m2.

3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

4. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά < 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

5. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό και άλλο προσωπικό) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων – μεταναστών.

Αυτά τα άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών, λόγω της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό COVID-19 και πρέπει να ακολουθούν πιστά τα μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης και της διασποράς του ιού, με έμφαση στα ακόλουθα:

  • Να αποφεύγουν επαφές με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.
  • Να αποφεύγουν όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.
  • Να εφαρμόζουν την υγιεινή των χεριών και να αποφεύγουν την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
  • Να συμμορφώνονται στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.
  • Να αποφεύγουν χώρους κοινωνικών συναναστροφών μαζικού χαρακτήρα και εκδηλώσεων.
  • Να επικοινωνούν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.
  • Να αποφεύγουν επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
  • Να αποφεύγουν επισκέψεις σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο.
  • Αν υπάρχει στο ίδιο σπίτι ύποπτο κρούσμα από Κορωνοϊό COVID-19, να τηρείται τουλάχιστον 2 μέτρα απόσταση από αυτόν.
  • Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
  • Απολύμανση και καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων.

 

Back to top