Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Απάντηση Δημάρχου Γεροσκήπου στα δημοσιεύματα Α. Τρακκίδη

Απομάκρυνση φυκιών

Αναφορικά με τα άρθρα του Δημοτικού Συμβούλου Αντώνη Τρακκίδη σε όλα τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία έχουν ως στόχο τον διασυρμό του Δήμου Γεροσκήπου, θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε τα πραγματικά γεγονότα για το θέμα του καθαρισμού και  απομάκρυνσης των φυκιών από την παραλία του Δήμου Γεροσκήπου.

Συγκεκριμένα, θα θέλαμε να αναφέρουμε πως ο Δήμος Γεροσκήπου, ο οποίος έχει βάλει στόχο να δημιουργήσει την καλύτερη παραλία στην Πάφο, με ποιοτικές υπηρεσίες προς τους λουομένους, καθαρίζει κάθε χρόνο τα φύκια από την παραλία του.

Για τον καθαρισμό της παραλίας για τα έτη 2019 και 2020, προκηρύχθηκε προσφορά η οποία αφορούσε φόρτωμα, μεταφορά και απόρριψη των φυκιών και ήταν για χρονική διάρκεια δύο ετών. Σύμφωνα με τους όρους της προσφοράς, τα φύκια θα τοποθετούνταν στον ΧΥΤΑ, κάτι το οποίο έγινε το έτος 2019. Το 2020 ο ΧΥΤΑ ενημέρωσε όλες τις τοπικές αρχές της Πάφου ότι δεν έχει χώρο για εναπόθεση φυκιών και, ως εκ τούτου, θα έπρεπε να βρουν άλλο χώρο. Εντέχνως, ο κ. Τρακκίδης αναφέρει ότι ο Δήμος αντί να εναποθέτει τα φύκια στον ΧΥΤΑ τα εναποθέτει στην Αχέλεια, ενώ γνωρίζει πως κάτι τέτοιο δεν ήταν επιλογή του Δήμου. Θεμιτή η κριτική, αθέμιτη όμως η παραπληροφόρηση.

Για επίλυση του θέματος, ο Δήμαρχος Γεροσκήπου είχε αρκετές επαφές με τον Πρόεδρο του ΧΥΤΑ, Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, και προσπαθούσε να βρει λύση στο πρόβλημα. Η τουριστική περίοδος πλησίαζε και έπρεπε οι παραλίες μας να καθαριστούν και να ευπρεπιστούν. Αμέσως ο Δήμαρχος απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για συνάντηση και συζήτηση του θέματος, κάτι το οποίο έγινε στις 25/02/2020 στο Υπουργείο, στην παρουσία του αρμόδιου Υπουργού και λειτουργών όλων των τμημάτων του Υπουργείου. Το αίτημα του Δήμου για προσωρινή εναπόθεση των φυκιών σε συγκεκριμένο χώρο εκτροφής αλόγων έτσι ώστε να αποξηρανθούν,  αντικρίστηκε θετικά. Λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος μετά από επιτόπια επιθεώρηση σε τρεις χώρους που του υποδείχθηκαν, έδωσε έγκριση για τον προτεινόμενο χώρο στην κοινότητα Αχέλειας. Ο Δήμος Γεροσκήπου λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης και όχι όπως εντέχνως προσπαθεί ο κ. Τρακκίδης να τον παρουσιάσει.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Δημοτικό Συμβούλιο ενημερωνόταν εκτενώς για όλα όσα τεκταίνονταν, όμως ο κ. Τρακκίδης για τους δικούς του λόγους κάνει πως δε θυμάται τίποτα και παραπλανεί. Αναφορικά με το θέμα της τιμής της προσφοράς, το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση ενημερώθηκε από τον Δημοτικό Μηχανικό για τη μείωση της τιμής ανά φορτίο λόγω της μείωσης της απόστασης εναπόθεσης σε σχέση με την απόσταση εναπόθεσης στον ΧΥΤΑ, κάτι το οποίο και έγινε. Επίσης, λόγω της έλλειψης χώρου εναπόθεσης, ένας μεγάλος όγκος φυκιών  έχει παραμείνει στην παραλία και έχει ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο. Τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου είναι εκεί και επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Δεν μπορεί κάποιος να καταλογίσει στον κ. Τρακκίδη, σαν ελαφρυντικό, την έλλειψη ενημέρωσης γιατί είναι πλήρως ενήμερος για το συγκεκριμένο θέμα. Ο κ. Τρακκίδης, για ακόμη μία φορά, αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο της παραπληροφόρησης των δημοτών.

Όταν τοποθετήθηκαν τα φύκια στον εγκριθέντα χώρο, μερικές ποσότητες είχαν μπει σε γειτνιάζουσα περιοχή, η οποία, όπως ισχυρίζεται ο κ. Τρακκίδης, είναι πάρκο. Ωστόσο, πρόκειται για έναν χώρο, ο οποίος ήταν πάρκο, αλλά για χρόνια είναι εγκαταλελειμμένος με άγρια βλάστηση και ξηρά δέντρα. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν και δημοσιογράφοι, οι οποίοι επισκέφτηκαν τον χώρο. Ο Δήμος ενήργησε αμέσως και απομάκρυνε τα φύκια από τον εν λόγω χώρο, όμως για τους δικούς του λόγους ο κ. Τρακκίδης  συνεχίζει  να καταγγέλλει  και να διασύρει τον ίδιο του τον  Δήμο.

Ένας από τους στόχους του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν και είναι η αναβάθμιση της παραλιακής περιοχής του Δήμου μας, κάτι το οποίο λαμβάνει σάρκα και οστά, αλλά δυστυχώς κάποιοι ψάχνουν να βρουν αιτίες, για να συγκρουστούν και να προβληθούν.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και απαιτητικοί και απώτερος μας στόχος θα πρέπει να είναι η παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου προς τους δημότες μας. Καλώ για ακόμη μία φορά τον κ. Τρακκίδη να συνεργαστεί με όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την ενίσχυση των προσπαθειών μας για αναβάθμιση της περιοχής μας και να σταματήσει την μικροπολιτική και τις προεκλογικές σκοπιμότητες.

Εν κατακλείδι, θα ήταν καλό όσοι δημότες επιθυμούν να έχουν μία σωστή εικόνα να επισκεφτούν την εν λόγω περιοχή .

 

 

Μιχάλης Παυλίδης

Δήμαρχος

Back to top