Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Προληπτικά μέτρα για τον έλεγχο εντόμων και τρωκτικών

ΔΗΜΟΣ ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ
Προληπτικά μέτρα για τον έλεγχο εντόμων και τρωκτικών

Η παρουσία εντόμων και τρωκτικών σε ένα χώρο εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία και γενικότερα υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Με την αύξηση της θερμοκρασίας, τα έντομα (κατσαρίδες, κουνούπια) και τα τρωκτικά (ποντίκια, αρουραίοι) βρίσκονται σε μεγάλη έξαρση, γι’ αυτό επιβάλλεται από όλους μας να λαμβάνουμε ατομικά μέτρα πρόληψης ή και καταπολέμησης τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει όλοι οι ιδιοκτήτες υποστατικών ή χώρων να εφαρμόζουν πιστά τα πιο κάτω μέτρα:

1. Να κλείνουν ερμητικά με κατάλληλο κάλυμμα, όλα τα φρεάτια αποχετεύσεων σε κάθε υποστατικό. Κλειστός επίσης με πυκνό δικτυωτό πλέγμα, θα πρέπει να είναι και ο σωλήνας εξαερισμού των αποχετεύσεων.
2. Να μην αφήνονται εντός της αυλής ή κοντά σε υποστατικά, ανοικτά δοχεία, βαρέλια, κουβάδες, παλιά ελαστικά ή άλλα παρόμοια αντικείμενα τα οποία μπορούν να συγκρατήσουν νερό. Η παρουσία έστω και ελάχιστης ποσότητα νερού επιτρέπει στα κουνούπια να εναποθέσουν τα αυγά τους και να πολλαπλασιαστούν.
3. Να διενεργείται τακτικός καθαρισμός της αυλής και του περιβάλλοντα χώρου από άχρηστα αντικείμενα και άγρια βλάστηση και μεταφορά των υλικών στο Πράσινο Σημείο Κολώνης ή σε άλλη αδειοδοτημένη Μονάδα.
4. Τα οικιακά σκύβαλα να τοποθετούνται σε κατάλληλα κλειστά σκυβαλοδοχεία ή σκυβαλαποθήκες μέχρι την περισυλλογή τους από τα συνεργεία του Δήμου Γεροσκήπου.
5. Από αδειούχα συνεργεία απεντομώσεων, να διενεργούνται όπου κρίνεται αναγκαίο, ψεκασμοί εντός των ιδιωτικών αποχετευτικών συστημάτων των υποστατικών για καταπολέμηση από κατσαρίδες και κουνούπια και να τοποθετούνται ποντικοκτόνα σκευάσματα σε χώρους ή εστίες όπου πιθανόν να συχνάζουν τρωκτικά.

Ο Δήμος Γεροσκήπου από την πλευρά του, ευαισθητοποιημένος στα θέματα δημόσιας υγείας, φροντίζει καθημερινά για τον καθαρισμό πεζοδρομίων, οικοπέδων, εγκαταλειμμένων υποστατικών, και άλλων δημοσίων χώρων, από ακαθαρσίες και άγρια βλάστηση. Επιπρόσθετα, εφαρμόζει συστηματικά, προγράμματα για τον έλεγχο και καταπολέμηση εντόμων και τρωκτικών σε δημόσιους χώρους.

Για περισσότερες οδηγίες ή πληροφορίες, αποτείνεστε στην Υγειονομική Υπηρεσία του Δήμου Γεροσκήπου, στα τηλέφωνα 26961400 και 26960863.

Δήμος Γεροσκήπου,
13 Απριλίου 2020

Back to top