Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Απομάκρυνση φυκιών

Δεν μας ξενίζει το γεγονός ότι ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αντώνης Τρακκίδης, εξακολουθεί με ανυπόστατα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, να διασύρει τον Δήμο Γεροσκήπου καθώς τα τελευταία χρόνια όπως αποδεικνύεται, αποτελεί πάγια τακτική του ιδίου προκειμένου να εξυπηρετήσει τα προσωπικά του συμφέροντα.

Ωστόσο, επιθυμούμε εκ νέου, να παρουσιάσουμε τα πραγματικά γεγονότα γύρω από το θέμα του καθαρισμού και απομάκρυνσης φυκιών από την παραλία του Δήμου Γεροσκήπου και να διαψεύσουμε κατηγορηματικά, τα περί «σκανδάλων» του κυρίου Τρακκίδη.

Πρώτιστος στόχος του Δήμου Γεροσκήπου, εξακολουθεί να παραμένει η περαιτέρω αναβάθμιση της Δημοτικής μας παραλίας προκειμένου να καταστεί μια από τις καλύτερες παραλίες της Κύπρου και ειδικότερα της πόλης μας, στην οποία ο δημότης αλλά και ο κάθε επισκέπτης της περιοχής, ντόπιος και ξένος, να έχει τη δυνατότητα ν’ απολαμβάνει ποιοτικές υπηρεσίες, σ’ ένα κατάλληλα διαμορφωμένο και πάνω από όλα, αισθητικά όμορφο και καθαρό χώρο. Προς αυτή την κατεύθυνση και μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, καθαρίζει και απομακρύνει τα φύκια από την παραλία, σ’ ετήσια βάση.

Για τον καθαρισμό της παραλίας για τα έτη 2019 και 2020, προκηρύχθηκε προσφορά η οποία αφορούσε το φόρτωμα, τη μεταφορά και την απόρριψη των φυκιών και ήταν για χρονική διάρκεια δύο ετών. Σύμφωνα με τους όρους της προσφοράς, τα φύκια θα τοποθετούνταν στον ΧΥΤΑ, κάτι το οποίο έγινε το έτος 2019. Ωστόσο, το 2020, ο ΧΥΤΑ ενημέρωσε όλες τις τοπικές αρχές της Πάφου, ότι δεν έχει χώρο για εναπόθεση φυκιών και ως εκ τούτου, θα έπρεπε να βρουν άλλο χώρο. Εντέχνως, ο κ. Τρακκίδης αναφέρει ότι ο Δήμος αντί να εναποθέτει τα φύκια στον ΧΥΤΑ τα εναποθέτει στην Αχέλεια, ενώ γνωρίζει πως κάτι τέτοιο δεν ήταν επιλογή του Δήμου. Θεμιτή η κριτική, αθέμιτη όμως η παραπληροφόρηση.

Για επίλυση του θέματος, ο Δήμαρχος Γεροσκήπου πραγματοποίησε αρκετές επαφές με τον Πρόεδρο του ΧΥΤΑ και Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος. Η τουριστική περίοδος πλησίαζε και οι παραλίες μας, έπρεπε να καθαριστούν και να ευπρεπιστούν. Άμεσα, ο Δήμαρχος απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για συνάντηση και συζήτηση του θέματος, κάτι το οποίο έγινε στις 25/02/2020 στο Υπουργείο, στην παρουσία του αρμόδιου Υπουργού και λειτουργών όλων των τμημάτων του Υπουργείου. Το αίτημα του Δήμου για προσωρινή εναπόθεση των φυκιών σε συγκεκριμένο χώρο εκτροφής αλόγων έτσι ώστε να αποξηραθούν, έτυχε θετικής ανταπόκρισης.  Λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος μετά από επιτόπια επιθεώρηση σε τρεις χώρους που του υποδείχθηκαν, έδωσε έγκριση για τον προτεινόμενο χώρο στην κοινότητα Αχέλειας. Ο Δήμος Γεροσκήπου λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης και όχι όπως εντέχνως προσπαθεί ο κύριος Τρακκίδης να τον παρουσιάσει.

Για όλες τις διαδικασίες ως επίσης και για ό,τι αφορά το θέμα, το Δημοτικό Συμβούλιο ενημερωνόταν εκτενώς παρά το γεγονός ότι σήμερα ο κύριος Τρακκίδης, για τους δικούς του λόγους προφανώς, προσποιείται πως δε θυμάται τίποτα και παραπλανεί τους πολίτες.  Αναφορικά με το θέμα της τιμής της προσφοράς, το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση ενημερώθηκε από τον Δημοτικό Μηχανικό για τη μείωση της τιμής ανά φορτίο λόγω της μείωσης της απόστασης εναπόθεσης σε σχέση με την απόσταση εναπόθεσης στον ΧΥΤΑ, κάτι το οποίο και έγινε. Επίσης, λόγω της έλλειψης χώρου εναπόθεσης, ένας μεγάλος όγκος φυκιών  έχει παραμείνει στην παραλία και έχει ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο. Τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή και επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Δεν μπορεί κάποιος να καταλογίσει στον κύριο Τρακκίδη, σαν ελαφρυντικό την έλλειψη ενημέρωσης καθώς ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι πλήρως ενήμερος για το συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο για άλλη μια φορά, επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο της παραπληροφόρησης των δημοτών.

Όταν τοποθετήθηκαν τα φύκια στον εγκεκριμένο χώρο, μερικές ποσότητες είχαν μπει σε γειτνιάζουσα περιοχή, η οποία, όπως ισχυρίζεται ο κύριος Τρακκίδης, είναι πάρκο. Ωστόσο, πρόκειται για έναν χώρο, ο οποίος ναι μεν λειτουργούσε ως πάρκο στο παρελθόν αλλά για χρόνια πλέον, παραμένει εγκαταλελειμμένος με άγρια βλάστηση και ξηρά δέντρα. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν και δημοσιογράφοι, οι οποίοι επισκέφτηκαν τον χώρο. Αν και ο Δήμος, ενήργησε αμέσως και απομάκρυνε τα φύκια από τον αναφερόμενο χώρο, ο κύριος Τρακκίδης, για τους δικούς του λόγους, εξακολουθεί  να καταγγέλλει  και να διασύρει τον ίδιο του τον  Δήμο. Ερωτηματικά μας προκαλεί επίσης το γεγονός ότι ενώ ο ίδιος γνώριζε πως τα φύκια που προϋπήρχαν στο χώρο δίπλα από την πλακέτα εγκαινίων, τοποθετήθηκαν από άλλη Τοπική Αρχή και όχι από τον Δήμο μας, μέχρι σήμερα δεν προέβη σε οποιεσδήποτε αναφορά για αποκατάσταση της αλήθειας.

Από τους πρώτιστους στόχους του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν και παραμένει η αναβάθμιση της παραλιακής περιοχής του Δήμου μας, κάτι το οποίο λαμβάνει σάρκα και οστά αλλά δυστυχώς, κάποιοι ψάχνουν να βρουν αιτίες, για να συγκρουστούν και να προβληθούν.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και απαιτητικοί και απώτερος μας στόχος θα πρέπει να είναι η παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου προς τους δημότες μας. Καλούμε για ακόμη μία φορά τον κύριο Τρακκίδη να συνεργαστεί με όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την ενίσχυση των προσπαθειών μας για αναβάθμιση της περιοχής μας και να σταματήσει την μικροπολιτική και τις προεκλογικές σκοπιμότητες. Σε ό,τι  αφορά τα σχόλια για την ιστοσελίδα του Δήμου μας και τους χαρακτηρισμούς περί «κίτρινου τύπου», ο κύριος Τρακκίδης ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, θα έπρεπε να γνωρίζει μέχρι σήμερα τον Περί Δήμων Νόμο και συγκεκριμένα πως ο Δήμαρχος ως η Εκτελεστική Αρχή του Δήμου, εκπροσωπεί τον Δήμο.

 

Μιχάλης Παυλίδης,

Δήμαρχος Γεροσκήπου

Back to top